Herne-vehnäpasta
Ainekset:
- 2 dl durumvehnäjauhoja
- 2 dl hienoa hernejauhoa
- Suolaa
- 3 munaa (aloita kahdella ja lisää kolmas tarvittaessa)
- Pieni vesitilkka (< 1 rkl)
Valmistus:
- Sekoita durumvehnäjauhot, hernejauhot ja suola kulhossa.
- Lisää joukkoon kaksi munaa ja vaivaa taikinaa. Jos taikina on liian kuivaa, lisää kolmas muna ja tarvittaessa vielä vesitilkka.
- Kääri taikina tuorekelmuun ja anna sen vetäytyä jääkaapissa 1,5–8 tuntia.
- Kauli taikina ohueksi levyksi ja taita se kolme kertaa.
- Leikkaa taikina pituussuuntaisesti noin 0,5 cm leveiksi nauhoiksi.
- Irrottele nauhat toisistaan jauhoissa ja anna niiden kuivua noin 30 minuuttia.
- Keitä pasta runsaalla suolalla maustetussa vedessä 3,5–4 minuuttia.
- Nauti!
Vinkkejä:
Voit vähentää hernejauhon määrää, jos haluat pastan väristä vaaleamman. Muista maustaa pasta keitinveden suolalla. Herne-vehnäpasta sopii erinomaisesti esimerkiksi tomaattikastikkeen tai peston kanssa.
Hernepastakastike
Ainekset:
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/2 rkl öljyä
- 2 dl kaurakasvirasvasekoitetta tai kermaa
- 1 pussi kotimaisia tuoreherneitä
- ¾ basilikaruukusta
- 1 tl suolaa
- Mustapippuria
- 1 rkl sitruunamehua
- (1 rkl sitruunankuoriraastetta)
Valmistus:
- Hienonna valkosipulinkynnet.
- Kuullota valkosipulit öljyssä pannulla.
- Lisää kaurakasvirasvasekoite tai kerma ja tuoreherneet pannulle.
- Nosta basilikanlehdet varsista ja lisää ne pannuun.
- Soseuta kastike sauvasekoittimella.
- Mausta kastike suolalla, mustapippurilla, sitruunamehulla ja halutessasi sitruunankuoriraasteella.
- Lisää kastikkeeseen keitettyä pastaa ja sekoita.
- Koristele annos kokonaisilla herneillä ja tuoreella basilikalla.
Vinkkejä:
Voit halutessasi lisätä kastikkeeseen muitakin mausteita, kuten chiliä tai paprikajauhetta.
Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, voit keittää sitä hieman pidempään.
Hernepastakastike sopii erinomaisesti esimerkiksi pastan tai perunoiden lisukkeeksi.
Perinteinen hernekeitto
Ainekset:
- 500 g herneitä
- 2,5 l vettä
- Noin 500 g sianlihaa
- Noin 2 tl suolaa
- 0,5–1 tl meiramia
- (1–2 lihaliemikuutiota)
Valmistus:
- Huuhtele herneet huolellisesti ja liota niitä vedessä 6–12 tuntia.
- Liotusveteen voi lisätä suolaa n. 10g/litra, tämä edistää herneiden pehmenemistä ja lyhentää keittoaikaa.
- Pane herneet kiehumaan liotusvedessään.
- Lisää paloiteltu sianliha ja suola.
- Keitä keittoa 1–2 tuntia, kunnes herneet ovat pehmeitä.
- Mausta keitto meiramilla sekä tarpeen mukaan suolalla.
- Voit halutessasi lisätä keittoon 1–2 lihaliemikuutiota suolan asemesta.
Vinkkejä:
Voit halutessasi lisätä keittoon myös muita mausteita, kuten sipulia, porkkanaa, laakerinlehteä tai maustepippuria. Keittoa voi keittää myös painekattilassa, jolloin keittoaika lyhenee huomattavasti. Tarjoile hernekeitto ruispalan ja sinapin kera.
Vegaaninen hernekeitto
Ainekset:
- 500 g herneitä
- 2,5 l vettä
- 1 porkkana
- Noin 2 tl suolaa
- 0,5–1 tl meiramia
- (1–2 kasvisliemikuutiota)
- (1 dl soijarouhetta)
Valmistus:
- Huuhtele herneet huolellisesti ja liota niitä vedessä 6–12 tuntia.
- Liotusveteen voi lisätä suolaa n. 10g/litra, tämä edistää herneiden pehmenemistä ja lyhentää keittoaikaa.
- Pane herneet kiehumaan liotusvedessään.
- Kuori ja pilko porkkana ja lisää se keittoon noin 15 minuuttia ennen keiton valmistumista.
- Mausta keitto suolalla tai kasvisliemikuutioilla ja meiramilla.
- Voit halutessasi lisätä keittoon myös soijarouhetta.
- Keitä keittoa, kunnes herneet ovat pehmeitä.
Vinkkejä:
Voit halutessasi lisätä keittoon myös muita mausteita, kuten sipulia, laakerinlehteä tai maustepippuria. Keittoa voi keittää myös painekattilassa, jolloin keittoaika lyhenee huomattavasti. Tarjoile vegaaninen hernekeitto ruispalan ja sinapin kera.
Herneletut
Ainekset:
- Hernejauho 250 g
- Vehnäjauho, karkea 500 g
- Rypsiöljy 100 g
- Ruokasuola 10 g
- Vesi 1500 g
Valmistusohjeet:
Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia.
Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä ja lisää pannulle hieman rypsiöljyä.
Kaada taikinaa kauhalla pannulle ja paista lettuja molemmin puolin kullanruskeiksi.
Tarjoile herneletut esimerkiksi puolukkahillon, kermaviilin tai marjojen kera.
Vinkkejä:
Voit halutessasi maustaa taikinan esimerkiksi yrteillä tai mausteilla.
Voit myös paistaa letut uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Herneletut sopivat myös hyvin aamupalaksi tai välipalaksi.
Matar Paneer eli herne-juustocurry
Ainekset:
- Rypsiöljy 40 g
- Sipuli, kuutio 135 g
- Valkosipulimurska 16 g
- Porkkana, kuorittu 120 g
- Inkivääritahna (SpiceUp) 15 g
- Paprikajauhe 15 g
- Jeera eli juustokumina 15 g
- Chilijauhe 6 g
- Garam masala -mausteseos 10 g
- Tomaattimurska 1200 g
- Vesi 200 g
- Valkoviinietikka 10 g
- Hernerouhe 220 g
- Mifusuikale, Tikka masala 1000 g
- Suola 3 g
Valmistusohjeet:
- Kuumenna rypsiöljy pannulla keskilämmöllä. Lisää sipuli ja kuullota pehmeäksi. Lisää valkosipulimurska, inkivääritahna, porkkana ja mausteet (paprikajauhe, jeera, chilijauhe ja garam masala). Kuullota hetki.
- Lisää tomaattimurska, vesi ja valkoviinietikka. Sekoita ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 15–20 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä.
- Lisää hernerouhe ja hauduta vielä noin 5 minuuttia.
- Lisää mifusuikale ja suola. Kuumenna, kunnes mifu on kuumaa.
- Maista ja lisää tarvittaessa mausteita ja nestettä.
- Tarjoile Matar Paneer täysjyväriisin tai perunan kera.
Vinkkejä:
Hernerouhetta saa hyvin varustelluista kaupoista, mutta herneen voi rouhia kokonaisistakin herneistä kätevästi myös tehosekoittimella.
Voit halutessasi lisätä curryyn myös muita kasviksia, kuten paprikaa tai kesäkurpitsaa.
Voit käyttää mifun sijaan myös tofua tai paneeria.
Voit halutessasi tehdä curryn vegaaniseksi käyttämällä kasvipohjaista rypsiöljyä ja vegaanista mifua.
Herneguacamole
Nauti herkullisesta ja raikkaasta herneguacamolea tortillojen tai tacojen lisukkeena, dippinä tai leivän päällä. Se on täydellinen kasvisvaihtoehto perinteiselle avokado-guacamolelle ja sopii myös vegaaniseen ja gluteenittomaan ruokavalioon.
Ainekset:
- Kuivattu vihreä herne (Ylistalon tila) 200 g (2,5 dl)
- Sipuli 100 g (1 kpl)
- Tomaatti 250 g (2–3 kpl)
- Valkosipulinkynsi 6 g (1 kpl)
- Korianteri, tuore 40 g (1 ruukku)
- Chili 10–20 g (1/2–1 kpl)
- Lime 15 g (1/2 kpl)
- Suola 5 g (1 tl)
- Rucola, tuore 20 g (1/2 ruukku)
Valmistusohjeet:
- Liota herneitä muutama tunti runsaassa vedessä.
- Kaada liotusvesi pois ja keitä herneitä vedessä noin tunnin ajan. Herneet voivat jäädä hieman napakoiksi.
- Kaada ylimääräinen vesi pois.
- Sekoita kaikki ainekset paitsi rucola tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
- Maista ja lisää tarvittaessa limeä ja chiliä. Voit halutessasi lisätä tuoretta rucolaa tässä vaiheessa tuomaan lisää vihreää väriä.
- Koristele rucolalla ja tarjoile heti.
Vinkkejä:
Voit halutessasi lisätä guacamoleen myös muita aineksia, kuten avokadoa, paprikaa tai jalapenoa.
Voit käyttää herneguacamolea myös salaatin tai pastan kastikkeena.
Herneguacamole säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan.