Herne – suomalaisten superruoka

Herne on suomalaisille tuttu viljelykasvi. Kaikki tuntevat hernekeiton ja hernepyreen. Kansanperinteessä herne on symboloinut onnea, rikkautta ja hedelmällisyyttä. Hernettä syödään yhä innokkaasti – onhan se todellista superruokaa!

Herne edistää ruoansulatusta ja täyttää vatsan mukavasti. Sen proteiinipitoisuus on korkeampi kuin useimpien kasvikunnan tuotteiden, ja se sisältää myös kaikki ihmisen tarvitsemat aminohapot.

Viljelykasvina herne tunnetaan pienestä hiilijalanjäljestään. Se pystyy sitomaan juuristonsa bakteerien avulla ilmakehästä typpeä ja tuottamaan sitä lisää – vielä seuraaville viljelykasveillekin. Tämä ominaisuus parantaa viljellyn maaperän laatua.

Ruoanlaitossa herne on monipuolinen ja ravitseva raaka-aine, joka sopii osaksi monipuolista ruokavaliota. Se on erinomainen proteiinin ja kuidun lähde ja sopii hyvin niin sekasyöjille kuin vegaaniseen ruokavalioon. (Huom. Ylistalon tilan herne saattaa sisältää gluteenia sisältäviä viljoja.)